polenzonder

Polen landen deco

Het Pools voetbalelftal (Pools: polska reprezentacja narodowa) is een team van voetballers dat Polen vertegenwoordigt in internationale wedstrijden. De bijnaam is Biało-czerwoni (wit-roden). Deze bijnaam komt van de kleuren van het thuistenue die op de nationale vlag terugvallen.

Het Poolse team speelde zijn eerste interland op 18 december 1921 in Boedapest tegen het Hongaars voetbalelftal, en verloor met 1-0 van de thuisploeg. Polen won op de Olympische Spelen van 1972 in München de gouden medaille, gevolgd door de zilveren medaille, vier jaar later in Montreal. Op de WK's van 1974 en 1982 eindigde Polen op de derde plaats.

De vlag van Polen wordt gebruikt sinds het begin van de 20e eeuw. De vlag bevat twee gelijke horizontale banden in de kleuren wit (boven) en rood. De Poolse "Dag van de Vlag" wordt gevierd op 2 mei sinds 2004. Deze dag is echter geen vrije dag.

De vlag van Bohemen heeft dezelfde kleuren in dezelfde volgorde als de Poolse vlag. De vlag van Monaco en die van Indonesië hebben dezelfde kleuren in de omgekeerde volgorde.

De Poolse vlag heeft geen specifieke symboliek anders dan dat ze het Poolse volk en land symboliseert. De reden hiervoor is dat de vlag is gebaseerd op de middeleeuwse Poolse wapens en banieren (zie onder Geschiedenis) en dus de historische Poolse kleuren vertegenwoordigt.

Sommige romantiserende vlagbeschrijvingen stellen daarentegen dat het wit de adelaar uit het wapen van Polen symboliseert die vliegt over een rode zon. Het communistische bewind beweerde dat het wit voor vrede staat en het rood voor het socialisme.

Polen vlag 90 x 150 cm zonder wapen

Polen vlag 150 x 250 cm zonder wapen

Polen vlag 27 x 40 cm bootvlag

Polen vlag 60 x 90 cm zonder wapen

Polen vlag met wapen 90 x 150 cm

Polen met wapen vlag 27 x 40 cm

Polen vlag met wapen 150 x 250 cm

Polen vlag met wapen 60 x 90 cm

Polen handvlaggetjes

Tafelvlaggetje van Polen

Stokvlag Polen vanaf EUR 2,90