spanien

Spanje landen deco

Het Spaans voetbalelftal is een team van voetballers dat Spanje vertegenwoordigt in internationale wedstrijden. De nationale selectie heeft als bijnamen La Selección (De Selectie), La Furia Roja (De Rode Woede) en La Roja (De Rode). De Koninklijk Spaanse Voetbalfederatie (RFEF) werd in 1913 opgericht. Op 28 augustus 1920 debuteerde Spanje met een 1-0 overwinning tegen Denemarken.

Na het gewonnen EK 1964 in eigen land presteerde het Spaans elftal jarenlang over het algemeen matig op de grote eindtoernooien, hoewel de Spanjaarden voorafgaand aan de toernooien vaak getipt werden als een van de topfavorieten. De Spaanse jeugdelftallen behaalden vanaf de tweede helft van de jaren tachtig wel diverse Europese titels. Op mondiaal niveau waren goud op de Olympische Spelen van Barcelona in 1992 en de wereldtitel op het WK Onder-20 in 1999 de beste prestaties. Ook was Spanje drie keer verliezend finalist op het WK Onder-17 en twee keer verliezend finalist op het WK Onder-20. In 2008 maakte het A-elftal voor het eerst in vele jaren de verwachtingen waar door het EK 2008 te winnen. Twee jaar later volgde op het WK 2010 de eerste wereldtitel in de historie en in 2012 wonnen ze nogmaals het EK. Hiermee werd het Spaans voetbalelftal het eerste elftal dat drie kampioenschappen op rij won.

Spanje heeft aan 13 WK's deelgenomen. In 1982 was Spanje het gastland en werd het toernooi in 17 stadions door het hele land gehouden. Nooit eerder werd op een WK, georganiseerd door 1 land, in zo veel verschillende stadions gespeeld. In 2010 werden ze het 8e land dat de wereldtitel veroverde. Het was het eerste Europese land dat buiten Europa wereldkampioen werd door het Nederlands elftal na verlenging met 0-1 te verslaan. Na het gewonnen WK werd ‘La Roja’ bekroond met grote sportprijzen. Zo won het team de Laureus World Sport Award in 2011 en de Prins van Asturië-sportprijs in 2010. Ook werd het land in 2012 voor het vijfde jaar op rij uitgeroepen tot beste team van het jaar door de FIFA. In 2012 wonnen de spelers Xavi Hernández en Iker Casillas samen nog een keer de Prins van Asturië-sportprijs voor hun rol in het bijeenbrengen van het Spaanse nationale elftal. In het verleden zorgde de rivaliteit tussen FC Barcelona en Real Madrid vaak tot grote spanningen binnen de selectie. Xavi (FC Barcelona) en Casillas (Real Madrid) hebben hier verandering in gebracht.

De vlag van Spanje bestaat uit twee rode horizontale banen en een gele, met in de gele baan het wapen van Spanje. De gele baan is tweemaal zo hoog als ieder van de rode banen. Hierin onderscheidt Spanje zich van veel andere Europese landen die vlaggen hebben waarin alle banen een even groot oppervlak innemen. De huidige vlag werd officieel aangenomen op 19 december 1981, maar het rood-geel-rood wordt al sinds 1785 op Spaanse vlaggen gebruikt.

De versie met wapen wordt als civiele vlag, staatsvlag en oorlogsvlag gebruikt en kan dus altijd als Spaanse nationale vlag dienst doen. De versie zonder wapen mag als alternatieve civiele vlag gebruikt worden.

Spanje vlag 90 x 150 cm

Spanje vlag 150 x 250 cm

Spanje vlag 60 x 90 cm

Spanje vlag 27 x 40 cm

Spanje vlag 200 x 300 cm

Spanje hand vlaggetjes

50 Kaasprikkertjes van Spanje

Vlaggenlijn Spanje

spanje-100x100_000

Tafelvlaggetje van Spanje

Stokvlag Spanje vanaf EUR 2,90

Spanje vlaggen pin