belgie vlag

België landen deco

België heeft zich door een overwinning op Kroatië (1-2) voor het eerst sinds 2002 geplaatst voor een groot toernooi. In Zagreb zorgde Romelu Lukaku al voor rust voor twee doelpunten. Die klap kwam Kroatië niet meer te boven.

Lukaku maakte na een kwartier spelen de openingstreffer op aangeven van Steven Defour. De spits van Everton omspeelde doelman Stipe Pletikosa en miste niet voor een leeg doel. De tweede goal van Lukaku kwam voort uit een fout van de Kroatische goalie.

De nationale vlag van België is een driekleur bestaande uit drie verticale banden. Art. 193 van de Grondwet bepaalt slechts: "De Belgische Natie kiest als kleuren rood, geel en zwart" (omgekeerd dus dan de huidige kleuren). De kleuren van de Belgische vlag zijn die van het wapenschild van het voormalige hertogdom Brabant. Het stelde een leeuw van goud (geel) voor, op achtergrond van sabel (zwart), geklauwd en getongd van keel (rood). De ongebruikelijke afmetingen (13:15) zijn van onbekende oorsprong.

De vlag werd ontworpen door Edouard Ducpétiaux en Lucien Jottrand. Ze was bedoeld om de Franse driekleur te vervangen die gebruikt werd door Fransgezinde revolutionairen. De vlag speelde een grote rol in de Belgische Revolutie, waar de kleuren herinnerden aan een oudere vlag met horizontale banden (de vlag van de Verenigde Nederlandse Staten), die gebruikt werd in een vroegere opstand in 1789, in de toen nog Oostenrijkse Nederlanden (Belgium Austriacum). Op 23 januari 1831, niet lang nadat België in 1830 zijn onafhankelijkheid van Nederland had verkregen, werd ze officieel aangenomen.

België vlag 90 x 150 cm

Stokvlag Belgie vanaf EUR 2,90

België / pin

België vlag patch

België vlag 90 x 150 cm

België hand vlaggetjes

BELGIUM vlag 90 x 150 cm

Vlaggenlijn Belgie

Vlaggenlijn van Belgie 10 meter PE

belgie-100x100_000

Tafelvlaggetje van Belgie

50 Kaasprikkertjes van Belgie

Vlaggenlijn Belgie 40 x 600 cm

Straatvlaggenlijn 40 meter PE Belgie

België vlag 60 x 90 cm