griekenland vlag

Griekenland landen deco

Het Grieks voetbalelftal is een team van voetballers dat Griekenland vertegenwoordigt in internationale wedstrijden.

De Grieken wonnen verrassend het EK 2004 in Portugal. Twee jaar later ontbraken ze op het WK en op het volgende EK werden alle groepswedstrijden verloren.

Het ontwerp van de vlag van Griekenland (Grieks: Σημαία της Ελλάδος, in het alledaagse spraakgebruik: Γαλανόλευκη of de Κυανόλευκη, de "blauw-witte") is opgebouwd uit vijf horizontale blauwe balken tegen een witte achtergrond. In de linkerbovenhoek bevindt zich een blauw vierkant met daarin een wit kruis.

Het kruis staat symbool voor de Griekse Orthodoxie, de grootste godsdienst in Griekenland. De vijf blauwe en vier witte balken staan, naar wordt aangenomen, voor de negen lettergrepen in de zin "Ελευθερία ή Θάνατος" ("Vrijheid of de Dood", " E-ley-the-ri-a i Tha-na-tos"). Een andere verklaring luidt dat de balken staan voor de negen Muzen, de Griekse godinnen van de kunsten en wetenschap uit de Griekse mythologie.

 
 
 
 

De kleuren van de vlag symboliseren de lucht en de zee met blauw en met wit wolken en golven. De huidige vlag is in gebruik sinds 1978 als nationale vlag. Daarvoor werd deze vlag op zee al gebruikt maar toen met een donkerder kleur blauw. De exacte kleur blauw ligt overigens niet vast, waardoor de Griekse vlag in vele tinten te zien is.

Griekenland vlag 90 x 150 cm

Griekenland vlag 150 x 250 cm

Griekenland vlag 60 x 90 cm

Griekenland handvlaggetjes

Stokvlag Griekenland vanaf EUR 2,90

Tafelvlaggetje van Griekenland

Vlaggenlijn Griekenland

50 Kaasprikkertjes van Griekenland