kroatie

Kroatië landen deco

Het Kroatisch voetbalelftal is een team van voetballers dat Kroatië vertegenwoordigt in internationale wedstrijden. Het team, dat wordt beheerd door de Kroatische voetbalbond, bestaat sinds 1990 en werd in de zomer van 1992 door de FIFA en de UEFA erkend, een jaar nadat de onafhankelijkheid van toenmalig Joegoslavië was uitgeroepen. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog bestond er een Kroatisch voetbalelftal.

Het team speelde zijn eerste competitiewedstrijden tijdens de kwalificatie voor het Europees kampioenschap voetbal 1996 in Engeland. Kroatië kwalificeerde zich, en kwam dus voor het eerst uit op een groot internationaal toernooi. Sindsdien hebben ze een belangrijke rol gespeeld in het internationale voetbal, met onder meer een derde plaats op het Wereldkampioenschap van 1998 onder leiding van topschutter Davor Šuker.

Kroatië werd in 1994 en 1998 door de FIFA tot "Stijger van het Jaar" uitgeroepen, en heeft sinds het ontstaan meer pieken en dalen op de FIFA-wereldranglijst gekend dan welk land dan ook, met onder meer een derde en een 125e plaats. Deze laatste positie was echter te wijten aan het feit dat men na de onafhankelijkheid met niets begon, en het dus een periode duurde voordat het aantal punten steeg. Het kwalificeerde zich voor zowel het WK 2002 als het WK 2006 zonder een wedstrijd te verliezen.

Op 9 april 2015 werd bekend dat de beroepscommissie van de UEFA zich ging buigen over een passende straf voor Kroatië, dat desondanks in beroep ging tegen de sanctie. Kroatië moet het EK-kwalificatieduel tegen Italië van 12 juni zonder publiek afwerken. De tuchtcommissie van de UEFA achtte die straf gerechtvaardigd naar aanleiding van het wangedrag van Kroatische supporters in de wedstrijd tegen Noorwegen (5-1), op 28 maart. Zij maakten zich destijds schuldig aan racistische uitlatingen en gooiden vuurwerk op het veld.

Kroatië vlag 60 x 90 cm

Kroatië vlag 90 x 150 cm

Kroatië vlag 150 x 250 cm

Kroatië hand vlaggetjes

Stokvlag Kroatië vanaf EUR 2,90

Tafelvlaggetje van Kroatie

Kroatië vlag 27 x 40 cm