rusland

Rusland landen deco

De Russische Voetbal Unie (Russisch: Российский футбольный союз (РФС), Rossijski Foetbolniij Sojoez (RFS)) is de Russische voetbalbond. De vertaling van de Russische naam is Russische Voetbalunie. De RFS organiseert de competities in Rusland zoals de Premjer-Liga, de Eerste divisie, de Tweede divisie en de Beker van Rusland.

De Russische voetbalbond is ook verantwoordelijk voor het Russisch voetbalelftal.

De vlag van Rusland (Russisch: Флаг России, flag Rossii) is een horizontale driekleur die bestaat uit drie horizontale velden: wit bovenaan, blauw in het midden, en rood onderaan. De vlag, met een hoogte-breedteverhouding van 2:3 werd op 11 december 1993 aangenomen. De vlag van Rusland is de bron van de pan-Slavische kleuren.

Hoewel er verschillende theorieën zijn over de oorsprong van en de reden achter de keuze voor de kleuren wit, blauw en rood, wordt er geen enkele geaccepteerd als de juiste. In de Russische wetgeving worden geen officiële betekenissen aan de kleuren toegekend.

Volgens één theorie komen de kleuren van het wapen van Moskovië, dat Sint Joris met een witte (zilveren) bewapening en een blauwe cape, rijdend op een wit paard, toont op een blauw schild in een rood veld. Volgens een andere theorie worden deze drie kleuren geassocieerd met de jurk van de maagd Maria, de beschermvrouw van Rusland.

Nog een andere interpretatie van de kleuren is dat zij het Russische sociale systeem ten tijde van het Russische Keizerrijk symboliseren: het wit staat voor God, het blauw voor de keizer en het rood voor de boeren en horigen. Weer een andere interpretatie is dat de kleuren samenhangen met de belangrijkste delen van het Russische Keizerrijk: het wit staat voor Wit-Rusland, het blauw voor Klein Rusland (Oekraïne) en het rood voor Groot Rusland, het Russische kerngebied.

Een romantische interpretatie koppelt wit aan helderheid en de bovenste baan aan de toekomst; samen dus een heldere toekomst. Het blauw staat dan voor een bewolkt heden en het rood voor een bloedig verleden.

Tafelvlaggetje van Rusland