Betsy Ross vlag 90 x 150 cm

Betsy Ross (1 januari 1752 - 30 januari 1836), geboren als Elizabeth Griscom, is volgens de overlevering degene die de eerste Vlag van de Verenigde Staten heeft genaaid.

 

basic vlag in goede kwaliteit met 2 oogjes om op te hangen.

In de Amerikaanse geschiedenis neemt de naaister Betsy Ross een bijzondere plaats in. Volgens de overlevering naaide deze Amerikaanse de allereerste vlag van de Verenigde Staten.

Een naaiende Betsy Ross (G. Liebscher)

Een naaiende Betsy Ross (G. Liebscher)
Of de op 1 januari 1752 geboren Betsy Ross de vlag daadwerkelijk genaaid heeft is niet duidelijk. Hard bewijs ontbreekt namelijk. De Amerikaanse is in ieder geval wel vereeuwig op een beroemd schilderij van Edward Percy Moran (zie boven). Hierop is te zien hoe Betsy Ross samen met twee van haar kinderen, de vlag presenteert aan George Washington, opperbevelhebber van de koloniƫn in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog en de eerste president van de Verenigde Staten.

Betsy Ross-vlag

Op de eerste versie van de Amerikaanse vlag, ook wel de Betsy Ross-vlag genoemd, zijn dertien sterren te zien. Deze staan symbool voor de dertien kolonies die zich in 1776 afscheidden van Groot-Brittanniƫ. Toen later meer kolonies zich bij de Verenigde Staten aansloten, verschenen er steeds meer sterren. Omdat Amerika momenteel vijftig staten heeft, telt de vlag tegenwoordig ook vijftig sterren. De dertien strepen staan nog altijd symbool voor de dertien oorspronkelijke kolonies.

Op  14 juni 1777  werd de Stars and Stripes, de naam van de huidige vlag door het Amerikaans congres officieel als vlag van de Verenigde Staten aangenomen.