Eerste hulp bij een kat met vlooien 

Eerste hulp bij een kat met vlooien 

31 mei 2022 0 Door Jan

Vermoed jij dat je kat vlooien heeft? Dan is het belangrijk om snel actie te ondernemen en je kat van deze vervelende vlooien te verlossen. Je kat heeft veel last van jeuk en zal daardoor meer gaan krabben en kan ook in de huid gaan bijten. Dit kan leiden tot wondjes, haaruitval en kale plekken. Natuurlijk wil je je kat snel van dit ongemak afhelpen. Maar hoe pak je dat nou slim aan? Je leest er alles over in dit blog.

 

Hoe weet je zeker dat je kat vlooien heeft?

Valt het je op dat je kat zichzelf vaker krabt of zelfs bijt in zijn of haar vacht? Dan doe je er goed aan om eens goed naar de vacht van je kat te gaan kijken. Duw de vacht van je kat voorzichtig een beetje opzij, zo kun je goed zien of je kat last heeft van vlooien. Zie je beestjes of zwarte vlekjes (uitwerpselen van vlooien)? Dan heeft je kat mogelijk vlooien en is het verstandig om je kat snel te behandelen tegen vlooien. Het is ook makkelijk om een vlooienkam aan te schaffen, met zo’n kam kun je de vacht van je kat snel controleren op vlooien. 

Wat te doen bij een kat met vlooien? 

Heeft je kat last van vlooien? Dan kun je dit gelukkig verhelpen. Je kunt vlooien kat op verschillende manieren verhelpen:

  • Een vlooienhalsband: Deze halsband werkt zowel preventief als als bestrijdingsmiddel tegen vlooien bij je kat. De halsband geeft constant een lage hoeveelheid van verschillende stoffen vrij die vlooien helpen voorkomen en bestrijden. Zo’n halsband werkt ongeveer zo’n acht maanden.

 

  • Vlooiendruppels: Je kunt ook druppels tegen vlooien kopen. Deze druppels doden binnen één tot twee dagen alle vlooien die in de huid van je kat aanwezig zijn. Let wel op: je moet dit middel altijd zeer klein doseren.

 

  • Een shampoo tegen vlooien: Er bestaat ook speciale kattenshampoo tegen vlooien. Deze shampoo is een aanvulling op de halsband en/of de druppels die je je kat geeft. 

 

  • De omgeving vrij van vlooien maken: Het behandelen van je kat is vaak helaas niet voldoende wanneer je vlooien bestrijdt. Ook in de omgeving kunnen er namelijk nestjes van vlooien gemaakt zijn en eitjes gelegd worden. Zorg er dan ook voor dat je je woning regelmatig behandelt met antivlooienspray. Doe dit met name op de plekken waar je kat graag ligt en de directe omgeving van deze plekken.