Hoe ondernemers financiering kunnen vinden

Hoe ondernemers financiering kunnen vinden

9 april 2024 0 Door Jan

Financiering is de levensader voor elk bedrijf. Of je nu een start-up bent of een gevestigde onderneming, op een bepaald punt heb je extra kapitaal nodig om te groeien. Het aanvragen van zakelijk krediet is een populaire manier, maar er zijn meer paden die naar Rome leiden. Zo kun je denken aan angel investors, crowdfunding of zelfs overheidssteun. Het belangrijkste is om duidelijk voor ogen te hebben waarvoor je financiering nodig hebt en hoeveel. Dit helpt je om de juiste financieringsvorm te kiezen die past bij jouw bedrijfsplannen.

Voordat je begint met zakelijk krediet aanvragen, is het slim om je huiswerk goed te doen. Kijk naar de voor- en nadelen van de verschillende financieringsopties en maak een weloverwogen beslissing. Een zakelijk krediet is flexibel omdat je tot een bepaald maximum geld kunt opnemen wanneer je het nodig hebt en rente betaalt over het opgenomen bedrag. Een bedrijfslening daarentegen, geeft je een vast bedrag in één keer wat handig kan zijn voor grote investeringen zoals het aanschaffen van nieuw materieel of het uitbreiden van je bedrijfspand.

Het is ook belangrijk om realistisch te zijn over wat je kunt terugbetalen. Onderschat nooit de impact van maandelijkse aflossingen op je cashflow. En vergeet niet: geld lenen kost ook geld. Zorg dus dat je een financieel plan hebt dat niet alleen de groei van je bedrijf ondersteunt, maar ook rekening houdt met terugbetaling van de lening.

Crowdfunding: niet alleen voor startups

Crowdfunding is niet meer alleen het domein van start-ups of creatieve projecten. Ook gevestigde bedrijven ontdekken steeds vaker de kracht van de massa om hun groeiplannen te financieren. Via online platforms kun je jouw bedrijf en plannen presenteren en zo investeerders overtuigen om in jouw project te investeren. Het mooie hiervan is dat het vaak gaat om kleinere bedragen per investeerder, waardoor het risico gespreid wordt.

Een succesvolle crowdfundingcampagne vereist echter meer dan alleen een goed idee; storytelling is key. Je moet in staat zijn om mensen mee te nemen in jouw visie en hen ervan overtuigen dat jouw plan het waard is om in te investeren. En als het lukt, heb je niet alleen financiering binnen gehaald, maar vaak ook een groep ambassadeurs die geloven in jouw bedrijf en dit zullen uitdragen.

De rol van business angels in ondernemersfinanciering

Business angels zijn vermogende individuen die bereid zijn om in veelbelovende bedrijven te investeren. In ruil voor hun investering krijgen ze vaak aandelen en dus een belang in het bedrijf. Een business angel brengt niet alleen geld in, maar vaak ook waardevolle kennis, ervaring en netwerkcontacten.

Het vinden van een business angel kan echter een uitdaging zijn, want zij investeren meestal in sectoren waar ze zelf bekend mee zijn. Dit betekent dat je als ondernemer goed moet netwerken en jezelf zichtbaar moet maken op plekken waar potentiële investeerders komen, zoals pitch-evenementen of via netwerkgroepen.

Bankleningen demystificeren

Bankleningen zijn misschien wel de meest traditionele vorm van bedrijfsfinanciering. Veel ondernemers denken echter dat bankleningen alleen weggelegd zijn voor grote, gevestigde bedrijven met veel zekerheden. Niets is minder waar; ook kleinere ondernemingen kunnen in aanmerking komen voor een lening bij de bank.

Het aanvraagproces kan intimiderend lijken met alle financiële gegevens die je moet aanleveren, maar banken zoals ABN AMRO bieden tegenwoordig ook digitale platforms zoals New10 waar je snel en eenvoudig een zakelijke lening kunt aanvragen. Hierbij krijg je vaak binnen 15 minuten al een indicatie of je in aanmerking komt voor financiering.

Subsidies en overheidssteun benutten

Naast zakelijk krediet aanvragen en leningen bestaan er ook mogelijkheden om subsidies of overheidssteun te ontvangen voor bepaalde projecten of innovaties binnen je bedrijf. De overheid biedt verschillende regelingen aan die ondernemers kunnen helpen bij bijvoorbeeld duurzame investeringen of R&D-projecten.

Het vereist wat zoekwerk en mogelijk hulp van een specialist om erachter te komen welke regelingen er zijn en hoe je hiervoor in aanmerking komt, maar het kan zeer lonend zijn. Subsidies hoef je namelijk niet terug te betalen en kunnen soms net dat extra zetje geven dat jouw project nodig heeft.