Wat komt er kijken bij het kopen van een motor?

Wat komt er kijken bij het kopen van een motor?

24 maart 2023 0 Door Jan

De auto en de fiets zijn in Nederland de meest gebruikte vervoersmiddelen. Dat is niet gek, want fietsen is gratis en aanzienlijk sneller dan lopen, terwijl je met een auto relatief goedkoop en comfortabel grote afstanden kunt afleggen. Het is dan ook logisch dat veel Nederlanders een van deze twee vervoersmiddelen gebruikt om op hun werk te komen. Echter, je zou er ook voor kunnen kiezen om een motor te gebruiken om naar je werk te reizen. Wel moet je een hoop regelen wanneer je een motor wilt kopen. 

 

Een motorrijbewijs halen

Om motor te mogen rijden op de openbare weg, is het verplicht om in het bezit te zijn van een motorrijbewijs. Er zijn verschillende motorrijbewijzen en je mag niet zomaar op iedere motor rijden wanneer je een van deze rijbewijzen hebt gehaald. Wanneer je jonger bent dan 24 jaar, mag je niet op een te zware motor rijden. Het is belangrijk om goed uit te zoeken welk motorrijbewijs jij hebt of kunt halen. Op basis hiervan kun je namelijk bepalen wat voor soort motor jij mag besturen en dus wat voor motor je kunt kopen. 

 

Een motor kopen

Wanneer je in het bezit bent van een motorrijbewijs en je zelf de weg op wilt gaan met je eigen motor, is het verstandig om goed onderzoek te doen naar de mogelijkheden die je hebt. Er zijn namelijk veel verschillende soorten motoren die voor verschillende doeleinden zijn ontwikkeld. Het is bijvoorbeeld zo dat er een groot verschil zit tussen een motor die is bedoeld om te touren en een motor die bedoeld is om te racen. De houding waarin je zit, maar ook de manier waarop je deze moet besturen kan erg verschillend zijn. Dit zijn dus allemaal zaken om rekening mee te houden wanneer je een motor wilt kopen. 

 

De motor verzekeren

Als je erin bent geslaagd om een motor te vinden die goed bij jouw wensen en eisen past, is het tijd om de motor te verzekeren. Indien je jouw motor niet verzekerd, kun je een boete krijgen voor onverzekerd rijden. Daarom moet je eerst een verzekering afsluiten en pas daarna met je nieuwe motor de weg op gaan. Je kunt de motor all risk verzekeren, maar je kunt ook voor een ander soort verzekering kiezen. Het is verplicht om minimaal een WA-verzekering te hebben, maar je kunt er ook voor kiezen om je te laten dekken voor andere vormen van schade. Een motorverzekering afsluiten hoef niet ingewikkeld te zijn, maar het is wel van belang om goed uit te zoeken welke mogelijkheden je hebt en welke verzekering het best bij je past.